Tips om stormschade aan uw dak te voorkomen
Let op, het weer wordt steeds extremer
De laatste jaren hebben we gezien dat het weer steeds extremer wordt. De verzengende hitte ’s zomers resulteert steeds vaker in heftige stormen met plensbuien, knotsen van hagelstenen en zware rukwinden. Daken hebben hier veel onder te lijden. Wat kan u nou doen om stormschade aan uw dak te voorkomen? Hier enkele tips.
Pleeg regelmatig onderhoud aan het dak
Eigenlijk spreekt dit vanzelf maar toch doen veel mensen het niet. Niet iedereen wil überhaupt een dak opklimmen laat staan dat ze verstand van daken hebben. Dakonderhoud door een ervaren dekdekker is dan ook absoluut aan te raden als u niet gezegend bent met 2 rechterhanden en de juiste kennis. Als u toch zelf het dak opgaat kunt u letten op een aantal zaken die hieronder beschreven staan.
Check de dakpannen
Het is belangrijk dat de dakpannen goed recht liggen. Als ze namelijk scheef liggend zijn kan dit leiden tot lekkages. Kijk ook of de dakpannen goed vast liggen. Als het hard gaat waaien hebt u kans dat ze van het dak vallen. En er zal dan maar net iemand onder lopen.. Verder is het altijd handig om wat extra dakpannen op voorraad te hebben zodat je met schade niet eerst snel naar de bouwmarkt hoeft. Over een bouwmarkt gesproken, daar hebben ze ook panhaken die u er voor weinig geld kan halen. Hiermee kunt u dakpannen vast zetten of schroeven.
Gebruik ventilatiepannen
Ventilatiepannen zien er haast net zo uit als gewone dakpannen en worden boven aan het dak gelegd. Echter, ze hebben een opening waar de wind er onder en boven doorheen kan waaien. Hierdoor zullen ze beter op het dak blijven liggen. Zeker als u ze ook nog vast zet met panhaken.
Check de dakbedekking
Een dakbedekking die veel gebruikt wordt voor platte daken is bitumen. Maar om een storm te overleven moet het wel goed zijn bevestigd, genoeg aan ballast hebben en moeten de detailleringen aan de dakrand winddicht zijn. Controleer en inspecteer dit dus zelf regelmatig of laat dit doen door een ervaren dakdekker.
Check de schoorsteen
Als u een gemetselde schoorsteen hebt is het handig deze met enige regelmaat te controleren op scheuren. Metselwerk kan namelijk los gaan zitten in de loop der jaren waardoor er bakstenen of voegsel kunnen afbreken bij harde wind. En als u dit gaat inspecteren, kijk dan ook meteen naar het daklood wat vaak zit waar muren en dakbedekking samenkomen. Zit het los van het voegsel of gaat het op staan, schakel dan meteen een ervaren dakdekker in om verdere schade voor te zijn.