Nieuws dak- en gevelwerkzaamheden

Is een vergunning nodig?

De Rijksoverheid heeft het volgende aangaande verbouwingen gesteld: “Voldoen uw normale onderhoudswerkzaamheden aan de voorwaarden voor vergunningvrij bouwen, dan kunt u zonder omgevingsvergunning bouwen”. Maar wat wordt daar nou eigenlijk mee bedoeld? Wat als je bijvoorbeeld een dakrenovatie wilt laten uitvoeren? Of renoverende gevelwerkzaamheden? Wij zochten het voor je uit. Lees in dit blog het laatste actuele nieuws over bouwvergunningen.

Als er niets zichtbaar gewijzigd wordt

Eerst even de uitleg over bovenstaande stelling van de Rijksoverheid. Onder de voorwaarden van vergunningvrij bouwen wordt ‘gewoon onderhoud’ bedoeld. Het is dan dus niet de bedoeling dat detaillering, profilering en de vormgeving van een bepaald bouwwerk niet wijzigen. Lijkt helder, maar in de praktijk is het vaak nog onduidelijk waar de grens ligt. Wanneer is iets wél zichtbaar gewijzigd, en wanneer niet? Op 27 januari 2016 deed de Afdeling Bestuursrechter van de Raad van State een heldere uitspraak hierover. Lees snel verder om achter dit definitieve besluit te komen!

Dak- en gevelrenovatie is vergunningsvrij

Goed nieuws! Er is namelijk besloten dat dak- en gevelrenovatie vergunningsvrij is. Let wel, met de renovatie van dakpannen wordt bedoeld dat enkel de kleur van de dakpannen verandert. Dus: worden zwarte dakpannen vervangen door rode dakpannen met dezelfde detaillering, profilering en vormgeving? Dan hoeft hier geen vergunning voor aangevraagd te worden. Ook het stucen van een gevel is vergunningsvrij. Het zorgt er namelijk niet voor dat de bebouwde oppervlakte van de woning wordt uitgebreid. Ook verandert de draagconstructie van een pand niet vanwege het stucwerk. Verder mag het volgende vergunningsvrij gebouwd worden:

  • Antenne
  • Kozijnen
  • Schutting
  • Zonnepanelen
  • Dakkapel (achterzijde)

Controleer goed

Is bovenstaand verhaal helder? Mooi. Echter, als je iets wilt laten verbouwen, raden we toch aan goed te controleren of er een vergunning voor nodig is. Dat voorkomt een hoop problemen en nare verrassingen achteraf. Veel succes!